×
Для того чтобы добавить свою компанию, Вам нужно войти в свой кабинет или зарегистрироваться, если Вы еще этого не сделали.
×

Регистрация на сайте

×

Восстановление пароля

Развернуть рубрикатор

Житловий та не житловий фонд – у чому різниця?

Житловий та не житловий фонд – у чому різниця?

Кожна людина, яка хоча б раз у житті мала справу з нерухомістю, зустрічалася з термінами “житловий” та “нежитловий” фонд. Важливо розуміти, як відбувається переоформлення приміщення з одного статусу в інший. Будь то апартаменти в сучасному ЖК, квартира в будинку з історією або комерційна нерухомість Києва - процедура може торкнутися будь-якого виду житла.

Основні характеристики житлових та нежитлових фондів

Нежитлова нерухомість, що логічно, за документами охарактеризована як об’єкт, який не призначений для експлуатації місцем для постійного проживання. Тобто, нежитлові приміщення розроблені для офісів, підприємств, комерційної діяльності, салонів краси тощо. У той же час, житловий фонд передбачає, що місце має використовуватися за цільовим призначенням - для життя. Тепер поглянемо на житлове та нежитлове приміщення на предмет відмінностей:

  • Підприємницька діяльність. Для того, щоб займатися бізнесом у квартирі, потрібно, щоб власник і керуючий були зареєстровані в житлі. Щоб надавати юридичні консультації, працювати перукарем або перетворити будинок на комплекс розваг для дітей, потрібно мати у володінні, або взяти в оренду відповідне житло. Таке рішення надасть більше можливостей.
  • Комунальні послуги. Залежно від того, чи нерухомість житлова чи нежитлова, формується відповідний прайс на ЖКГ. Якщо об’єкт у житловому приміщенні буде експлуатуватися для комерційної діяльності, згідно із законом, потрібно сформувати новий договір та платити за бізнес-тарифами. З метою економії коштів підприємства іноді обмежуються електрикою і холодною водою.
  • Вартість. Ціна на житлове та нежитлове приміщення має суттєві відмінності у вартості. За комерційний об’єкт доведеться платити на ⅕ більше.

Іноді переоформлення житлового фонду може бути вигідним для майстрів манікюру, які хочуть обслуговувати дівчат, які мешкають на території ЖК Новопечерські Липки або для мережі супермаркетів, ресторанів, SPA-комплексів, які бажають перебувати в пішій доступності. Щоб зустрічати відвідувачів, які прийшли до них у тапочках. Набагато рідше нежитловий об’єкт переоформлюють у житловий, але все одно ця послуга також має попит. І якщо власник комерційного підприємства хоче адаптувати офіс під квартиру та змінити його статус, процедура переоформлення є незамінною.

Які документи мають бути на руках, щоб переоформити житло?

Якщо всі підготовчі заходи виконані відповідно до актуальної законодавчої бази, необхідно звернутися до Єдиного центру надання адміністративних послуг, куди подаються документи для розгляду:

  1. Заява на переоформлення нерухомості в інший фонд – може бути написана лише власником приміщення, має бути сформована згідно з умовами Житлового кодексу (ЖК).
  2. Документ про право власності додому, квартиру.
  3. Технічний паспорт. За умови, що будинок є багатоповерховим, потрібен план кожного поверху.
  4. План перепланування приміщень у майбутньому, якщо роботи будуть відбуватися за фактом зміни статусу.

Відповідь зі сторони Єдиного центру надання адміністративних послуг буде надана впродовж двох місяців. Отримати зворотний зв’язок можна в адміністративному центрі, або через електронну пошту (залежно від того, як подавалися документи).

14 августа 2023 buduemo.com

Комментарий

Другие публикации этой рубрики
Почему покупка жилья у моря — не такая уж прекрасная идея

Почему покупка жилья у моря — не такая уж прекрасная идея

2 апреля 2024   —   Недвижимость

Желание обладать собственным уютным уголком у моря – мечта многих, особенно тех, кто ценит атмосферу побережья и морской бриз.

Как выбрать жилье для долгосрочной аренды

Как выбрать жилье для долгосрочной аренды

19 февраля 2024   —   Недвижимость

При выборе жилья для долгосрочной аренды важно учитывать разные аспекты, чтобы обеспечить комфортное и безопасное проживание. Ниже мы рассмотрим основные критерии, которые следует учитывать при выборе жилья для долгосрочной аренды.

Вложение в недвижимость – надежная инвестиция в будущее

Вложение в недвижимость – надежная инвестиция в будущее

15 февраля 2024   —   Недвижимость

Вложения в недвижимость всегда считались одними из самых надежных и стабильных возможностей. Это обусловлено рядом факторов, делающих такие инвестиции очень привлекательными и перспективными.

Агентство недвижимости в Киеве: от поиска до подписания сделки

Агентство недвижимости в Киеве: от поиска до подписания сделки

7 февраля 2024   —   Недвижимость

Исчерпывающее руководство по покупке квартиры, с советами о том, как избежать распространенных ошибок и выбрать надежное агентство недвижимости в Киеве

Современная квартира-студия: кому подойдет

Современная квартира-студия: кому подойдет

12 декабря 2023   —   Недвижимость

Что такое квартира-студия? Квартира-студия – это жилое помещение, в котором объединены жилая, кухонная и гостиная зоны без четкого разделения стенами. Обычно это компактное пространство, предназначенное для одного или двух жителей